Privacyverklaring

Belgen bij de meest gestresseerden

31 augustus 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock

Uit een online enquête komen de Belgen naar voor als diegenen die het meest last hebben van onbeheersbare stress. Het beeld voor globaal welzijn is in ons land ook merkelijk negatiever dan in buurlanden.

Cigna Europe hield inmiddels de zevende editie van een jaarlijkse Well-Being 360°-enquête. De ziektekostenverzekeraar bevroeg 18.000 mensen in 21 landen, waaronder 3.000 in Europa en 200 in België.

De 360-graden-score die Cigna berekent, zeg maar de score voor globaal welzijn, is het resultaat van scores voor vijf componenten, met name fysieke gezondheid, sociaal, familiaal, financieel en werkgerelateerde welzijn. België scoort niet goed in vergelijking met zijn buurlanden, zo blijkt. Onze landgenoten hebben ook nogal wat last van stress.

Bron: Cigna

Stresservaring

Sedert het begin van de pandemie zien Europeanen het stressniveau dalen tot onder het wereldwijd niveau. 72% van alle Europese respondenten geven aan dat ze ‘een vorm van’ stress ervaren, voor 60% was die evenwel ‘beheersbaar’. 28% ervaart totaal geen stress.

Bron: Cigna

Belgen rapporteren het hoogste percentage ‘onbeheersbare’ stress.

Dr. Inge Schrever, medisch directeur bij Cigna Europe, concludeert dat te veel mensen in Europa en over de hele wereld worstelen met onbeheersbare stress. “Dit leidt vaak tot geestelijke gezondheidsproblemen – een gezondheidsaspect dat meer en meer op de voorgrond treedt." Vóór de pandemie was het welzijnsbeleid vaak tactisch en reactionair. Dat had niet het gewenste effect door de extra druk die de pandemie met zich meebracht.

Verantwoordelijkheid

Cigna wil actie en begint alvast bij zichzelf. Cigna's Europese bedrijven willen de behoeften van werknemers vollediger ondersteunen. Arjan Toor, CEO van Cigna Europe, noemt het de verantwoordelijkheid van een ziektekostenverzekeraar om de kloof tussen de behoeften van werknemers en de geboden gezondheidsondersteuning te helpen overbruggen. “Die verandering begint binnen ons eigen bedrijf. Een groot deel van ons leven speelt zich af op het werk, of dat nu virtueel is of op kantoor. Wij hebben een belangrijke rol te spelen in het ondersteunen van de algehele gezondheid van onze werknemers.”

Cigna zal ook nieuwe producten en diensten ontwikkelen en de eigen bedrijfscultuur veranderen. Recent lanceerde het bedrijf een digitale spraakstressdetector, waarmee de gebruiker in 90 seconden het eigen stressniveau kan controleren.