Privacyverklaring

Beleefdag voor de zorgsector

10 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Ook de zorgsector kampt met een gigantisch tekort een talent. VDAB organiseert vandaag een Beleefdag om de potentiële instroom te verhogen.

Werkgeversorganisatie Verso berekende dat de sector in de periode van 2016-2026 zo’n 46.000 nieuwe medewerkers nodig heeft om aan alle zorgbehoeften te voldoen. Naar aanleiding van de Dag van de Zorg organiseert VDAB daarom een Beleefdag waar geïnteresseerden kunnen zien, voelen en proeven hoe het is om te werken in de zorg. Zo leer je in Hasselt hoe je pijnloos een spuitje kan zetten, en in Diest moet je enkele zorgopdrachten tot een goed einde brengen om te ontsnappen uit een escaperoom. Kandidaten kunnen meteen job- en opleidingsmogelijkheden bespreken met bemiddelaars van VDAB.

Vraag neemt toe

De zorgsector staat voor 17,8% van de totale tewerkstelling in Vlaanderen. Zo’n 400.000 mensen in Vlaanderen en Brussel werken vandaag in de gezondheidszorg en de maatschappelijke dienstverlening. Dat aandeel zal nog toenemen. In 2019 ontving VDAB 37.000 vacatures voor de zorgsector, 18% meer dan het jaar ervoor. De top drie zijn de vacatures voor:

  • verpleegkundigen (11.808),
  • zorgkundigen (5.439) en
  • verzorgenden

Door de vergrijzing stromen veel zorgprofessionals uit. Tegelijk hebben meer mensen zorg nodig. Eén op de drie medewerkers in de social profit (33,4%) is een vijftigplusser. De medewerkerspopulatie in de social profit is ouder dan gemiddeld op de Vlaamse arbeidsmarkt, waar het percentage vijftigplussers op 29,9% ligt. 

Zij-instromers

Wie vandaag begint te werken in de zorg, stapt in een heel andere sector dan die van pakweg tien jaar geleden. Dat komt door enkele opvallende trends.

  • Veel meer dan vroeger vindt zorg thuis plaats. De arts, verpleegkundige en zorgkundige komen aan huis bij de patiënt. 
  • Daarnaast digitaliseert zorg. Denk maar aan zorgrobots die af en toe al worden ingeschakeld voor dagelijkse handelingen.
  • Bovendien evolueert de patiënt, die vooral ouder en mondiger wordt.  

VDAB zet ook in op ‘zij-instroom’. Een concreet voorbeeld is VOSPA: Vooropleiding Social Profit voor Anderstaligen. Met dit voortraject worden anderstaligen georiënteerd naar een zorgberoep en wordt tegelijk hun taal bijgeschaafd, zodat ze sterker aan de start van de zorgopleiding staan.

Studeren met uitkering

Typerend aan vacatures in de zorgsector is dat er sterke kwalificatievereisten zijn. Opleiding is daardoor essentieel. VDAB werkt voor opleidingen in de zorg vooral samen met hogescholen en Centra voor Volwassenenonderwijs. VDAB erkent de zorgopleidingen van deze instanties, waardoor werkzoekenden hun uitkering behouden tijdens de opleiding. Bovendien kunnen ze rekenen op een financiële tussenkomst voor de kost van de opleiding, vervoer en kinderopvang. 

In 2019 startten 7.119 werkzoekenden met een zorgopleiding via VDAB. Dat is 2,3% meer dan het jaar ervoor. De populairste opleidingen zijn verpleegkunde (2.311 cursisten) en zorgkundige (2.809 cursisten).

Lon Holtzer, Vlaams zorgambassadeur, zag het aantal studenten verpleegkunde met 40% stijgen op tien jaar en het het aantal afgeleverde diploma’s verpleegkunde verdubbelen. "Dat hebben we vooral te danken aan de samenwerking met VDAB, anders hadden we deze resultaten nooit gehaald.”

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB, mikt op drie zaken: meer mensen aantrekken om in de zorg te werken, correct inschatten wat ze nodig hebben en zorgen voor de nodige opleidingen op maat.