Privacyverklaring

Bedrijven slaan actief de brug naar inactieven via hr-scan

23 april 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Voka

Met het hr-begeleidingstraject ‘Welt’ gaat Voka – Kamer van Koophandel Limburg de komende jaren 60 bedrijven helpen om goede medewerkers aan boord te houden én minder vanzelfsprekend talent binnen te halen.

Volgens Kris Claes, directeur belangenbehartiging van Voka – KvK Limburg, bewees het Welt-programma reeds zijn waarde. Tussen 2016 en 2020 namen zo’n 400 bedrijven en 730 werkzoekenden deel aan het traject. De helft van de personen uit een kansengroep werd aan een bedrijf gekoppeld. En in totaal vonden 443 werkzoekenden een vaste job.

“We hebben alle handen nodig”

Het vernieuwde ‘Welt 2.0’ heeft dezelfde ambities, maar focust nog meer op inclusief ondernemerschap. Uit een recente studie van professor Pieter Vandekerkhof en onderzoeker Maarten Colson van de UHasselt kwam naar voor dat 53% van de ondernemers vindt dat de beschikbaarheid van arbeidskrachten een grote invloed heeft op toekomstige ondernemerschap.

Kris Claes: “Met de krappe arbeidsmarkt die we vandaag kennen, hebben we alle handen nodig. Van logistieke profielen tot zorgmedewerkers, mannen of vrouwen, hoogopgeleiden of laagopgeleiden, veel ervaring of schoolverlaters, migratieachtergrond of niet: ieder talent is even waardevol én broodnodig om onze welvaart in stand te houden.”

60 bedrijven maken h-actieplan

Tweehonderd bedrijven deden een Welt-hr-scan. Zestig bedrijven daarvan zetten nog een stap verder. “Ze komen terecht in een lerend netwerk en krijgen individuele coaching. Op basis van een nog meer gedetailleerd scan stellen we een actieplan op om het HR-beleid volledig bij de tijd te brengen. Bedrijven tonen hiermee hun engagement om meer mensen aan de slag te krijgen. Als de verschillende regeringen nog steeds de ambitie koesteren om een activiteitsgraad van 80% te bereiken, moeten ook zij kleur bekennen. De arbeidsmarkt is al veranderd, het beleid moet nu snel volgen”, besluit Claes.

Servilux: “Vanaf dag één van de opleiding betalen we kandidaten”

Een goed voorbeeld is de Hasseltse onderneming Servilux. De hersteldienst voor TV, DVD, audio, video, hifi en huishoudelektro richtte een eigen ‘Servi Academy’ op. Daarmee leidt het mensen op die interesse hebben in een job als hersteller, maar geen diploma in elektromechanica hebben.

“Na een eerste screening starten zij een opleiding van zes weken bij ons. Dat kost hen niets,” zo zegt CFO Kristof Buelens: “Integendeel. Vanaf dag één betalen wij hen. Het is een door de overheid erkende opleiding die recht geeft op Vlaams opleidingsverlof. Zowel theorie als praktijk komen aan bod. Op het eind van het traject gaan ze als stage samen met een van onze techniekers de baan op. Verloopt alles goed? Dan krijgen ze een vaste functie bij Servilux.”

Servilux deed bovendien een Welt-scan van Voka – KvK Limburg. Die scan is een unieke doorlichting van hun hr-beleid en stipt de werkpunten aan. “De Welt-scan van Voka – KvK Limburg hielp ons alvast bepaalde inzichten te krijgen in ons HR-beleid. Maar erg voordelig vind ik ook het feit dat we via Voka contacten leggen met andere ondernemingen die in een gelijkaardige situatie zitten. Sommigen staan al een stap verder. Anderen vragen ons om advies. We leren veel van elkaars ervaringen.”

Meer info: https://www.voka.be/limburg/welt