Privacyverklaring

Bedrijven denken steeds verder over het op peil houden van talent

25 juli 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Competenties updaten, vacatures invullen en medewerkers (gemotiveerd) houden, dat zijn de grootste uitdagingen op het vlak van personeel voor bedrijven de komende twee jaar. In principe willen nogal wat bedrijven hun personeel zelfs delen.

Dat concluderen werkgevers in de recentste ACERTA Panel Survey. Gevraagd naar wat ze denken dat hun grootste hr-uitdagingen zijn voor de komende twee jaar, wijst in de recentste Panel Survey van ACERTA 80% van de werkgevers hiernaar:

  • Over de mensen die ze al in dienst hebben: ze zullen andere, bijkomende specifieke competenties nodig hebben om de taken te doen;
  • Over vacatures: die blijven moeilijk in te vullen, vacatures zullen lang openstaan omdat de competenties/talenten moeilijk te vinden zijn en omdat iedereen op dezelfde knelpuntberoepen vist.

50% van de werkgevers meent bovendien dat medewerkers in de jaren die komen van job zullen moeten of willen veranderen, om verschillende redenen: omdat de job zelf evolueert, omdat de noden evolueren, omdat mensen op hun job zijn uitgekeken, omdat ze hun job niet meer aankunnen...

Matchen en rematchen

Werkgevers zijn er alvast zeker van dat er werk zal zijn. En de loonkost achten ze ook haalbaar. Zitten werkgevers dan met een luxeprobleem? Als ze de vraag naar bepaalde competenties niet ingevuld krijgen, zal talent matchen en rematchen nodig zijn om de behoeften op de beste manier in te vullen.

Bedrijven lijken nu creatiever te gaan denken. Hannelore Van Meldert, Service Coach Acerta: “Hoe er constant voor zorgen dat mensen een job doen die ze graag doen, een job waarmee ze hun talenten volop ontplooien, als meerwaarde voor zichzelf en voor hun werkgever, dat is de uitdaging. De kans is klein dat dit voor meer dan 4 jaar dezelfde functie zal zijn. Dus is het zaak om de puzzel van taken en talenten altijd weer opnieuw gelegd te krijgen. Uit onze bevraging blijkt dat werkgevers die klik hebben gemaakt. Een grote meerderheid acht ‘rematchen’ nuttig én haalbaar.”

Figuur 1: Interne rematching - “Hoe scoort u rematching qua nut en qua haalbaarheid in 2019/2020 voor de uitdagingen waar uw organisatie voor staat?”

Personeel uitwisselen met andere organisaties

Interne rematching van talent en taken is voor de meeste werkgevers iets wat ze willen opnemen in hun hr-strategie. Maar hoe zit het met extern rematchen, het ‘uitzenden’ van talent buiten de eigen ondernemingsgrenzen? Daar zijn werkgevers terughoudender. Voor 40% en 50% van de werkgevers lijkt respectievelijk tijdelijke of permanente externe rematching wel nuttig. Maar slechts 25% en 40% vindt respectievelijk tijdelijke of permanente externe rematching ook haalbaar.

Figuur 2: Externe rematching - “Hoe scoort u rematching qua nuttigheid en qua haalbaarheid in 2019/2020 voor de uitdagingen waar uw organisatie voor staat?”

Win-win for talent in plaats van war for talent

Zijn bedrijven nu meer geneigd om samen te werken? Hannelore Van Meldert noemt het alvast positief dat 25% en 40% van de werkgevers respectievelijk tijdelijk en permanent extern rematchen haalbaar achten.

Bovendien is terughoudendheid van andere werkgevers wellicht deels ingegeven door juridische bekommernissen. (Hoe) Kan je als werkgever een werknemer tijdelijk of permanent ‘uitbesteden’? Kan bijvoorbeeld dubbel werkgeverschap wel? Enzovoort.

Juridisch kan al veel

Acerta denkt dat er al heel veel mogelijk is. De eerste zorg moet de werknemer zelf zijn: is extern rematchen voor hem/haar een goede zaak? Daaraan gekoppeld is er uiteraard de meerwaarde voor beide betrokken werkgevers: worden zij er beter van?

Maar de arbeidsmarkt begint de voordelen te zien. Rematching kan medewerkers stimuleren tot een geüpgrade versie van zichzelf, met een groter engagement, een grotere wendbaarheid en meer potentieel. Dat is een win-win voor alle partijen. "Het is nu vooral een kwestie van goede afspraken te maken. Wij kunnen alleszins bevestigen: binnen het bestaande kader is nu al een juridisch scenario mogelijk.”

Succesfactoren

Wat is er nodig om van externe rematching een succesverhaal te maken? De uitdagingen die de werkgevers zien, zijn: het maken van de juiste match, voldoende tijd voor begeleiding en een eenvoudig juridisch scenario. Alle drie die uitdagingen zijn, mits enige externe assistentie in te schakelen, haalbaar.

Figuur 3: Rematching - Succesfactoren