Privacyverklaring

Basisloon groeit trager

28 juni 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Het basissalaris van Belgische werknemers nam dit jaar toe met gemiddeld 3,36%. Vorig jaar steeg het nog met een half procentpunt meer. Organisaties waren blijkbaar minder bereid loonsverhoging toe te kennen bovenop de index, die ook al lager lag. Fiscaal vriendelijke loonelementen en flexibel verlonen winnen sterk aan populariteit.

Vooral bedienden en - iets minder - kaderleden en management voelen de stagnatie in de evolutie van het basissalaris, besluit HR-consultancy Hudson uit zijn Generieke salarisstudie. De groei van het basissalaris zal de komende jaren vergelijkbaar blijven. Prognoses wijzen immers op een stabiele inflatie en een matige economische groei.

Minder hoge stijgingen

Heel wat minder werknemers hebben een hoge opslag ontvangen. Vorig jaar kreeg nog 24% van de observaties een opslag hoger dan 4%. Dit jaar daalde dat aantal tot 17%. Er is dus nog steeds ruimte voor opslag, hoewel die minder groot is dan vorig jaar. Een op de drie werknemers kreeg het afgelopen jaar minder dan 1% opslag of zelfs helemaal geen opslag.

Fiscale optimalisatie

Het variabel loon blijft een belangrijk onderdeel van het salarispakket, maar ook daar is de groei minder groot in vergelijking met vorig jaar. De stagnatie is ook hier het meest voelbaar bij de bedienden.

De fiscaalvriendelijke loonbonus of cao 90 bonus blijft aan populariteit winnen: al 37% van de bedienden en de helft van kaderleden of management ontvangen een loonbonus. De grootte ervan bleef wel gelijk tegenover vorig jaar.

Het aantal bedrijven dat een winstpremie uitkeert, verdrievoudigt in vergelijking met vorig jaar. De populariteit van deze nieuwe premie (ingevoerd in januari 2018) is nog niet te vergelijken met die van de cao 90 bonus, maar de opmars is duidelijk merkbaar.

Daarnaast betalen de bedrijven het variabel loon significant meer uit in non-cash, het vaakst onder de vorm van warrants. Zeker in tijden van lagere budgetten zoeken organisaties naar fiscale optimalisatie.

Flexibel verloningsplan

Het aantal bedrijven dat een flexibel verloningsplan aanbiedt, stijgt sterk, met meer dan 50%. Flexibel verlonen is vooral populair bij grote organisaties, maar ook kleinere en middelgrote bedrijven zijn hier actief mee bezig.

Het flexibele verloningsplan is vooral populair bij bedrijven in de financiële sector, ICT en professionele dienstverlening. In een flexibel plan kan een werknemer loonelementen zoals de dertiende maand of een deel van het brutoloon inruilen tegen andere loonelementen, zoals een bedrijfswagen, fiets, bijkomende verlofdagen of smartphone.

Sectorverschillen

Uit de loonverschillen tussen de verschillende sectoren blijkt voorts dat bepaalde sectoren beduidend hogere salarispakketten toekennen. Vooral de financiële sector, de chemie/pharma en IT springen eruit. Daar situeren loonpakketten zich 10 tot 20% boven de marktmediaan. Sectoren zoals Zorg, Non-Profit en Vervoer & Logistiek bevinden zich dan weer onderaan de markt.

Bron: HR-consultancy Hudson, die zich baseert op zijn jaarlijkse Generieke Salarisstudie (26ste editie met 234.614 observaties uit 690 organisaties).