Privacyverklaring

Bart Somers wil thuiswerk als norm voor Vlaamse ambtenaren

9 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut

71 procent van de Vlaamse ambtenaren kan werk en privé goed afstemmen, zo onthoudt Vlaams minster Bart Somers (Open Vld) uit een rondvraag bij Vlaamse ambtenaren. En 85 procent voelt zich goed bij thuiswerk. Dat volstaat voor de minister om van thuiswerken de norm te maken voor Vlaamse ambtenaren.

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Bart Somers (Open Vld) zegt op zijn Facebookpagina en in de krant De Morgen dat hij extra middelen wil vrijmaken “zodat we ook na de coronacrisis veel vaker van thuis werken. Dat heeft tal van voordelen zoals een betere work-life balans, minder files, efficiënter werken, minder stress, ...”

Volgens de bevoegde minister moeten we afstappen van het klassieke werken = op kantoor aanwezig zijn. Wat telt, zijn de prestaties. De coronacrisis zorgde voor een grote psychologische omwenteling op de werkvloer.

Somers verwijst ook naar het onderzoek van arbeidsmarktdeskundige professor Stijn Baert (UGent). Daaruit blijkt dat ook werkgevers zelfs nog net iets positiever staan tegenover hun ervaring met thuiswerk tijdens de coronacrisis dan werknemers.

De minister werkt nu een rondzendbrief uit met nieuwe richtlijnen over thuiswerken, voortbordurend op een soortgelijk initiatief uit 2014 van toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA).

Hij trok ook al 1,7 miljoen euro uit voor e-learning zodat Vlaamse ambtenaren zichzelf kunnen blijven ontwikkelen, ook van thuis. Leidinggevenden zullen vanop afstand leren leiden en ­coachen.

Bron: De Morgen, Facebook.