Privacyverklaring

Baanbrekende werkgevers 2023

14 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Baanbrekende werkgevers

In 2022 onderzochten 71 organisaties hoe ze hetzij minder onderweg, hetzij slimmer en groener, hetzij mensgericht hybride kunnen werken. Daarom krijgen ze het certificaat Baanbrekende Werkgever.

De nood aan flexibele oplossingen binnen hr is vandaag groot. Medewerkers verwachten dat de werkgever rekening houdt met hun wensen inzake werktijden, de werkplek, het welzijn, of het woon-werkverkeer.

Complexiteit

Maar flexibiliteit en personalisatie betekenen ook complexiteit. Vandaar Baanbrekende Werkgever, een initiatief van Jobat, De Lijn en Antwerp Management School. Het certificatietraject van Baanbrekende Werkgever helpt organisaties hun eigen oplossing te vinden. In 2021 behaalden 50 organisaties het certificaat Baanbrekende Werkgever ‘22. Dit jaar zijn er 71 organisaties die zich engageren om de medewerker centraal te plaatsen binnen een beleid rond hybride werken en duurzame mobiliteit.

Tot de laureaten horen grote organisaties (UZ Brussel, Cegeka, Arvesta, Imec, etc), 20 lokale besturen (Gent, Brugge, ...), maar ook heel wat kmo’s (ACA Group, Pelckmans, Lantis, ...).

Het certificatietraject Baanbrekende Werkgever

Ze doorliepen een traject dat begon in het voorjaar met een maturiteitsrapport waarbij de organisaties hun eigen beleid tegen het licht hielden. Vervolgens kozen ze een heel specifieke uitdaging. Enkele voorbeelden van populaire uitdagingen:

  • Hoe implementeren we fietsleasing binnen onze organisatie?
  • Hoe versterken we de verbondenheid tussen teams binnen het hybride werken?
  • Hoe zorgen we ervoor dat onze werkplek aangepast is voor het hybride werken?
  • Hoe installeren we team afspraken om het hybride werken vlot te laten verlopen?

Leertraject

Met deze uitdaging stapte elke organisatie in het leertraject. Dat begon in april met een boot camp op de campus van Antwerp Management School. In mei en juni volgden ze sessie met meer mature organisaties. Zo konden ze gaan binnenkijken op de werkplek bij AFAS Software en Aquafin, kregen ze inzage in het mobiliteitsbeleid van UZ Brussel, Janssen Pharmaceutica en IDEWE, en leerden ze van Arvesta, Pfizer en Stad Roeselare hoe zij engagement en welzijn op peil houden binnen het hybride werken, etc. Na de zomer kwamen er sparringsessies in kleine groepjes van drie organisaties, waarin ze openstaande uitdagingen in alle transparantie met elkaar bespraken.

Alle baanbrekende werkgevers