Privacyverklaring

Automatiseren door mensen met autisme

1 oktober 2021
Tekst
Patrick Verhoest

De werkloosheidsgraad van mensen met autisme bedraagt 85 procent. Autimatic, een detacheringsbedrijf voor dit doelpubliek, creëert kansen op de arbeidsmarkt.

Geert Pauwels en Ilse Van den Eede zijn beiden ouder van een kind met autisme. De twee werden CEO en chief talent officer bij Autimatic. De oprichters vroegen zich af waarom hun doelpubliek moeilijk aan werk geraakt. Dagelijkse verplaatsingen met het openbaar vervoer naar het werk en de overvloedige prikkels in een landschapsbureau vormen de drempels. Klassieke sollicitatiegesprekken zijn vaak niet aan hen besteed. Geert Pauwels: “Daarom besloten we te focussen op thuiswerk. Nog voor covid-19 dachten we alle processen uit met die gedachte in ons achterhoofd. We ontwikkelden hiervoor een digitaal platform. Waar bedrijven in 2019 nog wantrouwig reageerden tegenover thuiswerk, veranderde dat een jaar later. Voor onze medewerkers blijkt een formule met minstens tachtig procent thuiswerk ideaal.”

Telewerk als norm

Autimatic staat voor automatiseren met mensen met autisme. Telewerk werd de norm voor werknemers die Autimatic bijna allemaal deeltijds werk aanbiedt. “Alles voor de klant moet automatisch en zorgeloos verlopen”, zegt Van den Eede. “We sturen onze kandidaten zelf aan, verzorgen en ondersteunen hen en laten hen zonder stress van thuis presteren. De klant moet het risico van aanwerving en mislukking niet nemen en daarom werken we op factuur. Loopt het niet bij een klant, dan zoeken we een andere voor onze medewerker. Omdat we honderden kandidaten hebben, is het onze uitdaging om, gebaseerd op het positieve van onze proefervaringen, voldoende bedrijven te vinden die met ons in zee willen gaan.”

Autimatic ging op zoek naar zinvol werk dat aansluit bij de passie en specifieke sterktes van hun kandidaten, die zowat alle fouten in de details zien. Zo kwam het bedrijf uit bij nauwkeurige, administratieve taken en automatisering. SDWorx pionierde mee en zet hun mensen in bij het Start Track- project, waarbij ze administratieve formaliteiten vervullen als ondernemingen nieuwe medewerkers inschrijven. Ook bij VDAB kreeg Autimatic de kans om mee te werken aan digitale content zoals nieuwsbrieven, brochures en jaarverslagen.

Artificiële intelligentie

De kandidaten van Autimatic worden ingezet op het automatiseren van kantoorprocessen. Vooral robot process automation (RPA) speelt daarbij een belangrijke rol, weet Geert Pauwels. “Het is een visuele manier van programmeren, waarbij je de gebruiker imiteert in wat die doet op een pc. Het is een technologie die in volle groei zit. We werken onder andere samen met provider en marktleider Uipath. Omdat onze medewerkers veel routinewerk wegnemen, wordt tijd vrij gemaakt voor hun collega’s.” Ook op vlak van AI ziet Autimatic een groeimarkt. Mensen met autisme zijn zeer bedreven in het structureren, labellen en opkuisen van data. Op die manier werkt Autimatic samen met toonaangevende partners als BDO, Robonext en LynxCare, die met RPA en AI automatiseren. Ook grote bedrijven komen in het vizier, weet Ilse Van den Eede: “Deloitte, delaware en SAP geloven dat ons concept heel wat te bieden heeft. Dat leidt tot partnerships met snelgroeiende scale-ups en technologiepartners zoals Robonext of Paperbox. Recent richtten we met de steun van het Koning Boudewijnfonds een eigen Academy op met de focus op korte opleidingen voor AI en RPA om meer mensen met autisme kansen op de arbeidsmarkt te geven.”

Meer in het topic: autisme