Privacyverklaring

Atlas Copco investeert in omscholing en bijscholing

15 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Atlas Copco

De Zweedse industriële groep Atlas Copco investeert verder in de site in Wilrijk. In functie van een slimme en artificieel intelligente fabriek, worden de medewerkers herschoold en bijgeschoold.

Atlas Copco Airpower zal elk jaar meer dan 15 miljoen euro investeren in de infrastructuur en het machinepark, naast het jaarlijkse R&D&I budget. De groep maakt ook 10 miljoen euro vrij voor het aanleren van nieuwe vaardigheden en competenties aan het personeel.

Drie pijlers

Het investeringsprogramma steunt op drie pijlers:

  • Een slimme fabriek: onder meer door digitalisering, het uitrollen van nieuwe technologieën, automatisering en de recente invoering van 5G wordt de fabriek productiever.
  • Slimme producten en diensten: dankzij de toepassing van artificiële intelligentie (AI), machine learning, de ontwikkeling van softwareapplicaties en data-analyses op 140.000 geconnecteerde compressoren wereldwijd, kan Atlas Copco innovatieve compressoren en diensten ontwikkelen.
  • Upskilling en reskilling: om die slimme transformatie mogelijk te maken investeert Atlas Copco in het aanleren van andere en nieuwe competenties en vaardigheden aan zowel arbeiders als bedienden.

Manuele handeling verdwijnt

De verregaande digitalisering van de productie vraagt nieuwe skills van de mensen die momenteel bij Atlas Copco aan de slag zijn. ”Waar we tien jaar geleden vooral ingenieurs elektromechanica aantrokken, zien we nu vooral een toenemend aantal (100+) van softwareingenieurs en data-analisten.”, verduidelijkt Annick De Bakker, VP Human Resources van de Atlas Copco Airtec Divisie.

Om het upskilling- en reskilling-programma te realiseren, steunt de Vlaamse overheid Atlas Copco Airpower met 2 miljoen euro.

De om- en bijscholing is nodig doordat repetitieve en vooral manuele handelingen verdwijnen, zoals bijvoorbeeld het beladen en ontladen van machines. Er zijn meer taken die de robots en cobots zelf flexibel tussendoor kunnen doen, zoals kwaliteitscontroles, testen... Daardoor krijgen operatoren meer vrijheid om zich toe te leggen op het continu verbeteren van de processen en productiesystemen.

Er is ook meer behoefte aan toepassingen van digitale kennis van o.a. data-analyse en artificiële intelligentie bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.