Privacyverklaring

ATD Conference Washington - Motivatie zet in gang, gewoonte houdt aan de gang

28 mei 2019
Tekst
Sofie Willox
Beeld
Sofie Willox

Op het ATD congres in Washington ging veel aandacht naar gewoontevorming. We noemen Charles Duhigg (journalist bij The New York Times en Pulitzer Prize winnaar met ‘The Power of Habit’), ‘habit-goeroe’ Michael Kim en de Belgische Sarah Sheriff van Cute Solutions, maar er waren nog vele anderen.

Auteur Sofie Willox

Het onderwerp is duidelijk ‘hot’ bij leerexperten. “Immers,” dixit Michael Kim, “organisaties veranderen pas als individuen veranderen.” Door in te zetten op doorgedreven herhaling op vaardigheden –drillen dus- ontstaat gewoontvorming en dus gedragswijziging. Na een tijd denken we er niet meer over na en wordt het een reflex.

Routines

Binnen de bedrijfscontext levert dit efficiënter werken op, maken we minder fouten en volgen procedures vanuit automatismen. Reflexen kweken gebeurt niet alleen in de topsport en het leger. Even goed zetten bedrijven als Starbucks in op het installeren van routines. Denk maar aan het systematisch vragen van je naam die op de beker wordt geschreven.

De politieagenten van New York leerden, elke keer voor ze uit de wagen stappen voor een interventie, drie keer diep adem te halen om de stress onder controle te houden. Volgens Kim zou daardoor het aantal incidenten gedaald zijn met 17 procent. Nieuwe gewoontes installeren heeft tijd nodig. Afhankelijk van de complexiteit moeten we op 66 tot 88+ dagen rekenen.

De foto met Michael Kim

De foto is genomen tijdens de sessie van Michael Kim: een toeschouwer moest aan Kim uitleggen hoe hij moest leren golfen. Moraal van het verhaal: geef instructies stap voor stap. Ga pas naar een volgend niveau als het huidige een reflex is geworden.