Privacyverklaring

Als de lokale vijver is opgedroogd

1 juni 2021
Tekst
Gert Verlinden

Digitaal werken op afstand nam het afgelopen jaar een kwantumsprong. Opent dat de deur naar meer internationale aanwervingen van medewerkers die elders in de wereld voor uw lokale bedrijf werken? De ervaring van Imec leert dat de realiteit complexer is. “Het aantal nieuwe medewerkers dat naar Leuven verhuist, daalt nauwelijks.”

Chris Beenders werkt bij het Leuvense Imec, het onafhankelijk onderzoekscentrum van micro-elektronica, nanotechnologie en artificiële intelligentie. Haar team werft jaarlijks 350 nieuwe vaste medewerkers aan en zo’n 100 doctoraatsstudenten: 65 procent uit België, 15 procent uit de EU en 20 procent van buiten de EU.

Voor de pandemie vlogen sollicitanten naar Leuven en maakten met eigen ogen kennis met hun potentieel toekomstige werkplek. Dat proces verloopt nu digitaal. “Onze rekruteringsdoelstellingen lijden niet onder de situatie: zowel in aantallen als in de kwaliteit van de aanwervingen”, getuigt Beenders. Alleen startdata van nieuwkomers verschoven omdat het luchtverkeer verstoord was.

Wettelijke obstakels

Hooggeschoolden die massaal overschakelen op telewerk betekent bij Imec niet dat er voortaan minder buitenlandse expats komen werken. “We zijn grotendeels lokaal verankerd en bieden jobs aan waarvoor mensen naar hier komen.” Anderzijds erkent Imec de vraag van internationale kandidaten naar afstandswerk vanuit hun land van herkomst. Chris Beenders: “In een kandidaatgedreven arbeidsmarkt staan we open voor hun vragen en we experimenteren met een aantal cases.”

Maar het nationale en internationale wettelijke kader leent zich onvoldoende om afstandswerk soepel toe te passen. Fiscaliteit, arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht vormen een belangrijk obstakel voor een flexibele internationale arbeidsorganisatie. “Een sollicitant die in Spanje wil blijven werken, klinkt aantrekkelijk, maar is administratief en juridisch een uitdaging.”

Imec neemt op technologisch vlak een wereldpositie in. Als onderzoekscentrum is het marktleider in nano- en digitale technologie. Die status trekt talenten van over de hele wereld aan. “Ze komen graag naar Leuven om er te wonen en te werken. Hun aanwezigheid boost de creativiteit, zorgt voor nieuwe opportuniteiten en betere resultaten.”

Onboarding

Is de kostprijs van internationaal rekruteren economisch verantwoord? “Theoretisch kost zo’n aanwerving meer, maar we selecteren om die reden niet strenger. We zijn voor iedere kandidaat even kritisch. Je vindt dergelijk talent niet meer alleen in België, dus kijk je over de landsgrenzen.”

Om de internationale aanwerving duurzaam te laten slagen, is een onberispelijke onboarding noodzakelijk. Het is van vitaal belang dat de nieuwe collega zich welkom voelt. Imec biedt tijdelijke huisvesting aan, taalondersteuning, jobcoaching voor de meeverhuizende partner, schooladvies voor de kinderen en extra verlofdagen om administratieve documenten in orde te brengen. Een tip voor bedrijven die talent buiten de landsgrenzen zoeken: “Laat je adviseren door een externe relocation specialist.”

Imec omarmt diversiteit en inclusie. Die bedrijfscultuur uit zich in symbolen en processen: de voertaal is Engels, collega’s leggen lokale gewoontes uit, er is aandacht voor feestdagen van diverse nationaliteiten tot zelfs zebrapaden in alle kleuren.