Afwisselend werk voor zorgkundigen tegen werkdruk

2 augustus 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Afwisselend werk voor zorgkundigen tegen werkdruk

Zorgbedrijf Antwerpen stimuleert zijn zorgkundigen om het werk in haar rusthuizen af te wisselen met ander werk in de eigen organisatie, bijvoorbeeld thuiszorg. Bedoeling is om de werkdruk te verlagen.

Op VRT NWS getuigt directeur Johan De Muynck dat er veel nood is aan personeel voor woonzorgcentra, maar ook dat het werk mentaal erg zwaar is. Mensen wonen langer thuis en wie dan toch naar een woonzorgcentrum komt, heeft meer hulp nodig. Dat maakt het werk ook mentaal en emotioneel zwaarder.

Johan De Muynck merkte dat "veel medewerkers het werk lastig vonden, vooral in de woonzorgcentra en de jeugdzorg". Terwijl in de thuiszorg mensen net heel tevreden waren. "Daarom wilden we de positieve ervaringen uit de thuiszorg naar de woonzorgcentra halen," aldus De Muynck, "en de mensen die in de ouderenzorg werkten, ook in de thuiszorg inzetten."

Het project is vrijwillig voor wie er al werkt. Zo'n 150 zorgkundigen stapten al in het project. 

Nieuwe medewerkers krijgen niet de keuze. Ze kunnen maximaal zeventig procent werken in de woonzorgcentra, de overige dertig procent worden ze meestal in de thuiszorg ingezet.

Zorgbedrijf Antwerpen is een bedrijf van de groep Antwerpen. Het biedt diensten aan Antwerpse senioren en gezinnen met jonge kinderen, ook (jeugd)zorgondersteuning voor gezinnen. Het zorgbedrijf telt 4.350 medewerkers.

Bron: VRT nws