Privacyverklaring

[AFTERVIDEO] Werkbaar werken

27 mei 2020
Tekst
Partner Content

Dinsdag 26 mei bracht HRmagazine een online panelgesprek met Prof. Dr. Ralf Caers, professor HRM aan de KU Leuven en Oscar Lausegger, HCM Strategy Director van Oracle, onder leiding van Jo Cobbaut, hoofdredacteur van HRmagazine.

In de huidige wereld is de balans tussen werk en privé lastig te bewaken, tegelijkertijd kan het heel goed zo zijn dat de manier hoe we vandaag werken ook het nieuwe normaal gaat worden. In deze video maak je kennis met de term mentale hygiëne en leer je hoe techniek je daarbij kan helpen.

Mentale hygiëne - Prof.Dr Ralf Caers

Tot slot geeft Prof. Dr. Ralf Caers je graag nog 2 concrete tips mee voor een goede mentale hygiëne:

Tip 1: Zoek de waardering bij jezelf

Zoek de waardering voor de extra inspanningen die je tijdens de lockdown-periode deed, niet bij een ander maar bij jezelf. Je baas heeft misschien niet door hoeveel extra tijd het kostte om tijdens de lockdown je doelen te halen en zal je er daarom weinig waardering of krediet voor geven. Dat kan hard aankomen. Herinner jezelf eraan dat die waardering van je baas geen drijfveer mag worden. Je doet je werk best niet hoofdzakelijk omwille van wat je baas ervan vindt, want dat maakt van je mentale balans een speelbal in de handen van de baas. Kijk eerder naar wat je inspanningen zeggen over jezelf. Was jij flexibel en paste jij jezelf snel aan? Vond jij een nieuwe structuur in je dag en combineerde jij het werk vlot met de kinderen? Hield jij het hoofd koel en liet je werk- of privéproblemen niet escaleren? Dan mag je die prestaties gebruiken om aan jezelf te bevestigen dat je deze kwaliteiten hebt. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen, en die boost is veel rijker dan een compliment van je baas. Waar het compliment van je baas immers gericht is op een product (je hebt dat goed gedaan), is de eigen reflectie gericht op het proces (wat deed ik precies). Het product is meteen na het compliment achter de rug en helpt je niet meer concreet in de toekomst. Maar het besef over hoe je het proces deze keer hebt aangepakt, helpt je wel bij de volgende keer. Gebruik dezelfde methode ook om te kijken wat je niet gelukt is. Daarin zitten de lessen over hoe je het de volgende keer beter aanpakt.

Tip 2: Zorg voor transitiemomenten tussen werk & privé

Bouw voldoende transitiemomenten in tussen de werkcontext en de privésituatie. Als je straks weer je kinderen naar school hebt gebracht (terwijl die erg luid en actief waren in de auto) en de files hebt doorstaan, stap dan niet meteen de werkvloer op. De stress en frustratie blijven immers nog even hangen (we noemen dat residu) en zullen ervoor zorgen dat je slecht reageert op je collega's of al meteen opgewonden wordt van de eerste moeilijke mail. Parkeer verder van de deur en gebruik de wandeling als transitiemoment of blijf nog even in de auto zitten en doe een ademhalingsoefening (4 seconden in, 6 seconden uit) of zing mee met de radio. Zoek ook een transitiemoment dat je kan gebruiken voor en na de middagpauze en vooraleer je 's avonds weer bij je thuis binnenstapt. Onderzoek leert immers dat mensen die mentaal goed schakelen tussen werk en privé, beter gewapend zijn tegen burn-out. Met goede transitiemomenten denk je minder aan het werk tijdens het spelen met de kinderen en ben je minder afgeleid op je werk door wat er in je privéleven gebeurt. Ook dat is immers deconnecteren. Vergelijk het met een radio. Als je net boven of onder de juiste frequentie zit dan hoor je het ene nummer luid en het andere nummer zacht ertussen. Dat vind je toch ook storend? Een goed transitiemoment vermijdt die ondertoon en schakelt zuiver tussen privé en werk.