Privacyverklaring

ACV start vakbond voor zelfstandigen zonder personeel

4 juni 2019
Tekst
Jo Cobbaut

ACV wil ook diegenen verdedigen die "al dan niet gedwongen" in een zelfstandig statuut aan de slag zijn. Met United Freelancers wil het ACV freelancers en zelfstandigen zonder personeel soortgelijke diensten aanbieden als werknemers in dienstverband. Unizo reageert sceptisch.

In een aantal kranten geeft Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV, mee dat hij mikt op een 430.000 zelfstandigen in hoofdberoep zonder personeel, 120.000 zelfstandigen in bijberoep zonder personeel en 250.000 bijklussers.

Meer en meer werkers stappen (al dan niet noodgedwongen) in freelance statuten, van kinesisten over IT-consultants en journalisten tot chauffeurs en koeriers. Hoewel zij net als werknemers samenwerken met of voor anderen, kunnen zij door hun statuut niet rekenen op dezelfde bescherming. United Freelancers mikt op freelancers, binnen een eenmanszaak, op zelfstandigen in bijberoep, mensen die occasioneel vrijwilligerswerk doen of werken voor de culturele of non-profitsector.

17,32 euro per maand

Als freelancer in België bedraagt het lidgeld van het ACV evenveel als dat van een werknemer. Om lid te zijn betaal je maandelijks 17,32 euro. Wie al aangesloten is bij het ACV als werknemer, hoeft geen afzonderlijke bijdrage meer te betalen. Na drie maanden werkonbekwaamheid betaal je maandelijks 10,87 euro.

Unizo

Via Twitter reageert Danny Van Assche van Unizo dat niet meer dan 2% van alle zelfstandigen zich in een afhankelijke positie bevindt. Hij verwijst daarvoor naar cijfers van Eurostat. Driekwart van hen werkt voor dezelfde opdrachtgever. De anderen zijn zelfstandigen die gewoon vrij willen zijn. 88% van de freelancers zou zo opnieuw beginnen als freelancer, zo tweet de gedelegeerd bestuurder van Unizo.