Privacyverklaring

Aandeelhouders niet langer belangrijkste stakeholder voor Amerikaanse topmanagers

20 augustus 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Business Roundtable, een club van top-CEO's, vindt niet langer dat de belangen van aandeelhouders primeren. In ‘An Economy That Serves All Americans’ geven 181 CEO's de boodschap dat de klanten, medewerkers, leveranciers en gemeenschappen even zwaar doorwegen.

De Business Roundtable publiceert al sedert 1978 regelmatig 'Principles of Corporate Governance'. Haar leden stellen ruim 15 miljoen mensen tewerk. In elke versie sedert 1997 primeerde het belang van de aandeelhouders maar in haar verklaring van 19 augustus stapt ze daar van af.

"De Amerikaanse droom leeft maar rafelt uit", schrijft Jamie Dimon, voorzitter en CEO van JPMorgan Chase & Co. en voorzitter van de Business Roundtable. “Belangrijke werkgevers investeren in hun werknemers en gemeenschappen, want dat is de enige manier om succesvol te zijn op de lange termijn."

Elk individueel bedrijf heeft zijn eigen specifieke zingeving, maar alle delen ze een fundamentele verbintenis aan alle vier de stakeholders. De CEO's verbinden er zich toe:

  • waarde te creëren voor klanten;
  • te investeren in hun medewerkers. Dat begint bij een faire verloning en belangrijke extralegale voordelen. Dat houdt ook in dat ze hen steunen via training en scholing zodat ze nieuwe vaardigheden ontwikkelen in deze snel evoluerende wereld. De werkgevers koesteren daarbij diversiteit en inclusie, waardigheid en respect;
  • fair en ethisch te handelen met hun leveranciers;
  • de gemeenschappen te steunen waarin ze werken. Ze respecteren de mensen en beschermen de omgeving via duurzame praktijken;
  • langetermijnwaarde te creëren voor aandeelhouders.

De volledige verklaring