Aandeel jongeren dat arbeidsmarkt betreedt, daalt naar 2,9%

8 augustus 2019
Tekst
Patrick Verhoest
Aandeel jongeren dat arbeidsmarkt betreedt, daalt naar 2,9%

Het aandeel jonge instromers op de Belgische arbeidsmarkt daalt jaar na jaar. Dat stelt hr-dienstverlener Acerta vast op basis van een analyse van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers tussen 2015 en nu.

Voor de social profit gaat het oranje knipperlicht aan. Die sector blijkt bij de min-25-jarigen jaar na jaar aan populariteit te verliezen.

Aantal jongeren gedaald

Acerta stelt vast dat – ondanks de toegenomen werkgelegenheid in ons land – het aandeel van de jonge instromers in de totale tewerkstelling jaar na jaar daalt. Waar in 2015 nog 3,1% van de werknemers die hun eerste stap op de arbeidsmarkt zetten, jongeren waren, daalde dat cijfer naar 2,9% in 2018.

Spreiding

Elk van de belangrijkste private sectoren krijgt een redelijk aandeel van de nieuwkomers op de arbeidsmarkt. De diensten (29,4%) en de maakindustrie (24,4%) bijten de spits af. Waar de handel het met 22,6% ook nog redelijk doet, valt het lage cijfer (19,3%) van de social profit op.

Charmeoffensief nodig

Het aandeel jongeren dat in de social profit werkt is – in verhouding tot de totale tewerkstelling van jongere werknemers - tussen 2015 en 2018 met liefst 17% gedaald. Tijd voor een inhaalbeweging, vindt Directeur Acerta Consult Dirk Wijns. Hij stelt vast dat de social profit minder en minder jongeren te werk stelt en ‘ouder is’ dan gemiddeld. Hij vindt dat de sector zich aantrekkelijker moet maken voor de jonge intreders op de arbeidsmarkt.