Privacyverklaring

Negen op de tien werknemers hebben nu een andere werksituatie

31 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Negen op de tien Belgische werknemers ondervinden een impact van de coronacrisis op hun werksituatie. Eén op de drie kan helemaal niet meer werken en 44 procent werkt van thuis uit.

Een en ander blijkt uit een nieuwe studie bij ruim 5.200 respondenten door Stepstone. De Belgische jobsite bracht op 12 maart een eerste studie uit over de situatie van de Belgische werknemer. Volgens een tweede editie met info tot en met 26 maart ondervindt 89% van de Belgische werknemers een rechtstreekse impact van COVID-19. Op 12 maart was dat nog 51%.

44% van de Belgische werknemers werkt nu van thuis, omdat hun kantoor is gesloten.

33% kan voorlopig niet werken, omdat hun bedrijf gesloten is.

23% moet nog steeds naar hun gebruikelijke werkplek gaan.

Thuiswerkers

Een kwart van de thuiswerkers zegt minder productief te zijn thuis (dan op kantoor) en 16% ondervindt meer stress. De belangrijkste oorzaken zijn voor

  • 57% het gebrek aan sociaal contact;
  • 48% het gevoel zich te moeten bewijzen aan de manager;
  • 46% langer te werken dan normaal;
  • 43% het oppassen van hun kinderen.

Van zij die momenteel niet kunnen werken, hangen twee op de drie af van een werkloosheidsuitkering (65%).

9% noemt het gebruiken van vakantiedagen om de huidige sluitingsperiode te overbruggen. 9% is freelancer of zelfstandige en komt momenteel niet in aanmerking voor een financiële vergoeding.

Twee op de drie die nog steeds naar de gebruikelijke werkplek gaan, voelen zich daar oncomfortabel bij. Al vindt 53% toch dat hun werkgever de juiste maatregelen neemt. Een kwart zegt het tegenovergestelde, terwijl 22% het niet weet.

Groeiende steun voor maatregelen politici & werkgevers

De afgelopen twee weken is de steun voor zowel de Belgische politici als de werkgevers aanzienlijk toegenomen. StepStone vergelijkt hier zijn gegevens van donderdag 12 maart (vóór de federale maatregelen) met nieuwe gegevens van donderdag 26 maart (nadat de federale maatregelen op vrijdag 13 maarhadden plaatsgevonden).

De steun van de werknemers die zeggen dat de politici de juiste beslissingen namen, steeg van 36% (12 maart) tot 74%. Ook de instemming voor de maatregelen van de werkgevers groeide, van 61% naar 80%.

Meer bezorgdheid

De Belgische werknemers maken zich zorgen over:

  • het besmet raken: 79% (t.o.v. 64% twee weken geleden);
  • de economische gevolgen voor hun werkgever: 68% (t.o.v. 57% twee weken geleden)

Over mogelijke tekorten in het aanbod (bijv. schaars voedsel) liggen ze wat minder wakker dan twee weken geleden: 32% t.o.v. 43%.