Privacyverklaring

409 asielzoekers in werkproject, twee op drie aan het werk

9 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Asielzoekers en begeleiders bij Kuehne+Nagel (foto Stebo)

Een project van Stebo en Randstad RiseSmart waaraan 409 asielzoekers hebben deelgenomen, zette 271 onder hen (66%) aan het werk.

Werkbuddy’s contacteerden een honderdtal werkgevers, hr-dienstverleners en netwerkorganisaties en fungeerden dus matchmaker tussen asielzoeker en werkgever. “Enerzijds laten we asielzoekers kennis maken met de arbeidsmarkt, de bijbehorende cultuur en verwachtingen, anderzijds benaderen we actief werkgevers en initiatieven uit de regio. De werkbuddy vormt daarbij de brug. Dat is het unieke aan het partnership tussen Stebo en Randstad RiseSmart”, vertelt Sabine Lambrichts, national manager employability bij Randstad RiseSmart.

Waarden en verwachtingen

“Bewoners leren de waarden en verwachtingen op de arbeidsmarkt begrijpen zodat ze daarmee gepast kunnen omgaan, en bedrijven stellen hun werking wat meer af op de context van asielzoekers en hun leefomgeving. Het is immers niet evident voor asielzoekers om een rekeningnummer te bekomen om het werk te kunnen starten, of vervoer te regelen, of om gewoon een doktersbriefje te kunnen voorleggen bij ziekte.” Werkbuddy’s zijn dus vertrouwenspersoon, maar ook motivator en steunfiguur. Niet alle werkervaringen lukken meteen.

De werkbuddy’s doen dit in een goede samenwerking met Fedasil en Rode Kruis-Vlaanderen en waar mogelijk ook met VDAB, CVO De Verdieping, Agentschap integratie en inburgering, LIGO, …

Asielzoekers zijn een win-win

“We vinden het jammer dat asielzoekers vaak in een negatief daglicht geplaatst worden. Hun aanwezigheid en bijdrage op de arbeidsmarkt, is een grote meerwaarde,” zeg Jan Smits, coördinator van de afdeling werken bij Stebo. “Een job geeft de asielzoeker weer een identiteit en de mogelijkheid om iets bij te dragen aan het gastland en om taal, cultuur en skills bij te leren. Tegelijk worden ze een deel van de oplossing voor het tekort op de arbeidsmarkt, maken ze de arbeidsmarkt inclusiever en dragen ze financieel bij aan de sociale zekerheid.”

Kuehne+Nagel

Op dinsdag 8 november 2022 organiseerden Stebo en Randstad RiseSmart een projectbezoek bij Kuehne+Nagel in Tessenderlo, waar heel wat asielzoekers tewerkgesteld zijn. "Het betreft hier een groep zeer gemotiveerde mensen die echt willen werken", zo zegt Kelly Witvrouwen, HR Business Partner bij Kuehne+Nagel. "Door te denken in oplossingen en niet in problemen, kan je als organisatie in de schaarse arbeidsmarkt je instroom verbreden en openstaande jobs vlotter invullen. Zo zorgen we dat deze medewerkers begeleid worden door een meter of peter en dit in het Engels. Daarnaast organiseren we ook vervoer van en naar het werk. Een match maken tussen een bedrijf en gemotiveerde mensen, daar gaan we voor, ook in een krappe arbeidsmarkt”, vult Elke De Blay, Business Manager van Tempo-Team aan.

“Werken maakt een mens weer mens”

Ook Simon Vanmechelen, centrumdirecteur van het opvangcentrum Fedasil Sint-Truiden is blij: “Er heerst meer rust in het centrum, want bewoners zijn tijdens de werkuren op het werk, maar we merken ook gewoon meer respect naar elkaar toe in de avonden. Er moet de volgende dag immers gewerkt worden.” Krista Kuppens, centrummanager van het Rode Kruis-Vlaanderen opvangcentrum in Heusden-Zolder benadrukt het mentale aspect: “Werk hebben maakt een mens weer mens. Als centrum hebben we de handen vol met onze basisbegeleiding. We hebben tijd noch expertise om intensief te werken rond activering. Dankzij deze samenwerking bieden we de bewoners een bijkomende begeleiding die anders onmogelijk zou zijn. En doordat veel bewoners werken, komt er ook meer tijd vrij voor de meer kwetsbare bewoners die niet arbeidsmarktgeschikt zijn.”

Wat na 2023?

“Future2work loopt nog tot 2023. We hopen daarna om onze experimentele werking uit te breiden naar de andere Limburgse opvangcentra. Hiervoor zijn we nog op zoek naar projectmiddelen,” zegt Erwin De bruyn, directeur van Stebo.

De staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor en Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns ondertekenden alvast een engagementsverklaring, waarbij ze de samenwerking tussen Fedasil en VDAB zullen versterken.