Privacyverklaring

15 procent van alle werknemers heeft niet de Belgische nationaliteit

24 maart 2022
Tekst
Jo Cobbaut

15 % van alle werknemers actief in Belgische bedrijven heeft niet de Belgische nationaliteit. De afgelopen vijf jaar is het aantal niet-Belgen op onze arbeidsmarkt met iets meer dan een vijfde gestegen.

Elk jaar zijn er in ons land meer mensen met een andere dan de Belgische nationaliteit in loondienst aan de slag. Eind 2021 waren 15 op de 100 werknemers geen Belg, zo blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta bij zo’n 28.500 ondernemingen. Het aandeel niet-Belgen op onze arbeidsmarkt is de afgelopen vijf jaar met iets meer dan een vijfde gestegen (+22,8 %).

De 14,8 % niet-Belgen is samengesteld uit

  • 6,8 % werknemers uit een EU-land,
  • 8,1 % van buiten de Europese Unie.

Van de buitenlandse EU-burgers die hier werken, komen de meesten uit Frankrijk, Nederland, Roemenië en Polen. Van de niet-EU-burgers kom je in het Belgische bedrijfsleven vooral werknemers tegen met een Marokkaans of Turks paspoort.

Enkele nationaliteiten zijn de afgelopen vijf jaar opvallend sterk toegenomen op onze arbeidsmarkt. We zagen een sterke stijging bij

  • Roemenen (+42,6 %)
  • Bulgaren (+57,9 %)
  • Afghanen (+57,9 %),
  • Brazilianen (+56,4 %)
  • Iraniërs (+29,8 %)

Elk van die nationaliteiten maakt slechts een erg beperkt percentage van het totale aandeel niet-Belgen in ons bedrijfsleven uit.

Oekraïne

In het kader van de oorlog in Oekraïne bracht Acerta ook het aantal werknemers met een Russisch en Oekraïens paspoort in kaart. Rusland vervolledigt de top vijf van werknemers uit landen buiten de EU met een aandeel van 1,5 % van de niet-EU-werknemers op onze arbeidsmarkt .

0,6 % van de niet-EU-werknemers heeft een Oekraïens paspoort.

Meeste niet-Belgen aan de slag in sectoren vervoer & logistiek en voeding

De toename van het aandeel niet-Belgen op de arbeidsmarkt voltrekt zich in nagenoeg alle sectoren, maar het aandeel verschilt wel tussen de sectoren en ook de groei is niet overal gelijk.

Diversiteit rendeert enkel met inclusie

Belangrijkste oorzaak van het stijgend aantal werknemers met een andere nationaliteit is de migratie. Ook de arbeidskrapte noopt bedrijven om verder te kijken dan de eigen landsgrenzen.

Sabine Goossens, experte bij Acerta Consult, ziet een aantal voordelen, naast het oplossen van de talentschaarste.

  • De behoefte om een afspiegeling te zijn van de maatschappij leeft bij veel ondernemingen in de huidige tijdsgeest. Als het personeelsbestand een betere afspiegeling is van de huidige bevolking, vergroot de herkenbaarheid, toegankelijkheid en het draagvlak van de organisatie.
  • Diversiteit draagt bij aan het innovatief en creatief vermogen; men bekijkt oplossingen vanuit verschillende perspectieven, waardoor nieuwe producten en diensten ontstaan en bestaande producten en diensten verbeteren.
  • Diversiteit op de werkvloer kan ook zorgen voor een betere concurrentiepositie, omdat men beter in staat is wensen en verwachtingen van klanten te identificeren en hier bovendien beter aan tegemoet kan komen.
  • Diversiteit draagt bij tot een open en flexibele bedrijfscultuur en dat maakt het werken plezanter.

“Een echte win-winsituatie wordt het pas als de organisatie ook werkt aan inclusiviteit. Waar diversiteit gaat over de mix, gaat inclusiviteit over iedereen betrekken. Verbondenheid creëren in een omgeving waarin iedereen zichzelf mag zijn en talent tot zijn recht laten komen”, aldus Sabine Goossens.