Privacyverklaring
Ilse Janssens Ilse Janssens, hr-coördinator Emmaüs
Tekst
Melanie De Vrieze

Lectuur voor in de hangmat

1 juli 2020
Schrijvers kunnen soms veel beter dan andere mensen de toekomstige realiteit visionair beschrijven
De zomer is in aantocht, maar door de coronacrisis zal die er vermoedelijk anders uitzien dan de voorbije jaren. Toch polsten we bij enkele hr-managers welke boeken, zowel fictie als non-fictie, zij straks in hun hangmat zullen lezen.

De zomer is in aantocht, maar door de coronacrisis zal die er vermoedelijk anders uitzien dan de voorbije jaren. Toch polsten we bij enkele hr-managers welke boeken, zowel fictie als non-fictie, zij straks in hun hangmat zullen lezen.

Ilse Janssens, hr-coördinator bij zorggroep Emmaüs, is een echte boekenwurm. Deze zomer wil ze drie boeken lezen of herlezen. Een eerste is Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. “Het boek dateert van vorig jaar en gaat over het massatoerisme in Venetië. Ik wil het herlezen, omdat de wereld volledig op zijn kop staat en het perspectief op een jaar tijd volledig is veranderd. Ik heb Venetië vorig jaar bezocht voor de Biënnale. Wie niet naar de stad kan, maar die toch wil bezoeken, moet zeker ‘Venetië. De leeuw, de stad en het water’ lezen van Cees Nooteboom. Het is alsof je echt in Venetië ronddwaalt, in alle seizoenen.” Ilse Janssens moet niets weten van e-readers. Ze leest vooral papieren boeken. “Ik kribbel er anekdotes in of maak ezelsoren, voor sommigen heiligschennis, op de pagina’s met mooie zinnen. Daar kan ik vaak nog een maand op teren.” Haar boeken zijn vaak tijdsdocumenten. Ze stopt er tickets van musea in of bonnetjes van restaurants, waar ze heeft gegeten. “Daarom leen ik ook niet zo snel mijn boeken uit.”

Troostend

Ze kijkt ook uit naar Zomer van Ali Smith. “Ik ben een luie lezer. Als romanist wacht ik liever op de vertaling van Engelse boeken. Smiths vorige drie boeken, Lente, Winter en Herfst, zijn schitterend. Ze schetst de politieke uitdagingen van vandaag en verweeft die met verhalen over relaties tussen familie, vrienden en onbekenden. Hier merk je de troostende kracht van literatuur met een vleugje Britse humor. Het is geen zware lectuur, maar ideaal voor aan het zwembad of in de tuin. Als laatste kiest ze voor Op goed geluk van Toon Tellegen. “Het zijn telkens hoopvolle dierenverhalen. Schrijvers kunnen soms veel beter dan andere mensen de toekomstige realiteit visionair beschrijven.”

In haar kantoor bij Emmaüs staan veel managementboeken over leiderschap, hr, organisatieontwikkeling, burn-out en veerkracht. “Meestal ga ik naar de boekvoorstelling, met en door de auteur, waar ik de essentie van zijn verhaal meekrijg. Wanneer ik een professionele vraag over het onderwerp krijg, raadpleeg ik die boeken. Ik heb daar al veel aan gehad. Die boeken leen ik wel uit.”

Arbeidsmarktexpert Jan Denys (Randstad) weet nog niet of hij veel vakantie zal nemen tijdens de maanden juli en augustus, maar hij heeft uiteraard altijd boeken klaarliggen om te lezen.

Ander perspectief

Manuel indocile de sciences sociales (onder leiding van Philippe Boursier en Willy Pelletier van de Fondation Copernic) is een turf van duizend bladzijden die hij kocht toen hij voor professionele redenen in Montreal was. ”Het boek gaat alle zogenaamde ‘valse waarheden’ te lijf, zoals: de vrije markt is efficiënt, er is te veel staat, loon naar verdienste, de vakbonden zijn voorbijgestreefd enzovoort. Het analysekader is stevig links, maar daar is niks mis mee. Het aantrekkelijke van dit boek is dat het een ander perspectief geeft. Met veel analyses zal ik het niet eens zijn, maar dat vind ik net prikkelend. Ik word meer gestimuleerd door zaken die ingaan tegen wat ik denk dan geschriften die het bevestigen. Honderd wetenschappers schreven aan dit werk mee. Het zijn telkens kortere stukken van enkele pagina’s. Je kunt het gedoseerd lezen, ook buiten vakanties.”

Op de stapel ligt ook Simone de Beauvoir. Een leven van Kate Kirckpatrick. “Simone de Beauvoir is toch de exponent van de grootste ontwikkeling van de voorbije halve eeuw: de vervrouwelijking van de samenleving. Bijna veertig jaar geleden – ik woonde en werkte toen drie maanden in de kibbutz in Israel – heb ik haar dagboeken gelezen en die zijn me altijd bijgebleven. Haar basisfilosofie dat elke levenstap een filosofische keuze is, spreekt me erg aan. Een smet was toch wel dat ze in de brede perceptie figureerde in de schaduw van Sartre. Dat deed afbreuk aan haar, maar het spoorde niet met wat ik in haar dagboek las. Als ik de recensies mag geloven, rekent ook deze biografie af met die mythe. De Beauvoir had een intens leven zonder Sartre, en vooral heel eigen ideeën, afwijkend van die van hem.”

Een boek over Japan krijgt altijd de aandacht van Jan Denys. In 2001 gaf hij een lezing in Tokio, op uitnodiging van Recruit, over de evoluties van uitzendarbeid in Europa. “Ik heb zelden voor zo’n geïnteresseerd, geboeid en vooral deskundig publiek gepraat.” Sakura, Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde van Noako Abe is voor hem het ideale vakantieboek: geschiedenis, gekoppeld aan een biografie. Dit boek vertelt zowel over de Britse botanicus Collingwood Ingram als de geschiedenis van Japan, waar de kersenbloesem een grote rol speelt in de nationale cultuur. Al naargelang het tijdsgewricht veranderde de betekenis van deze kersenbloesem.”

Ontspannende roman

Op de salontafel van Bie De Backer, hr & communications director bij Durabrik, liggen heel wat boeken te wachten. Een van die boeken is Check-in van Jochanan Eynikel. ”Ik was aanwezig bij de lancering van zijn boek, maar ik ken hem ook persoonlijk omdat we een opleiding samen volgden. In zijn boek heeft hij het vooral over betekenis geven aan bedrijven. Ook bij Durabrik werken we hard aan die betekeniseconomie. Ik ben heel benieuwd hoe hij dit, vanuit zijn filosofische achtergrond, bekijkt.”

Wanneer het druk is, grijpt Bie De Backer graag naar een roman. ”Dat ontspant me meer dan een managementboek”, zegt ze. Tijdens de lockdown las ze onder meer Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. “Ik vond het interessant om het boek op dit moment te lezen. Hij kijkt op een kritische manier naar de grenzen van het massatoerisme. Vinden we het wel nog tof om allemaal naar dezelfde plek te gaan? Ook mensen zoals ik, die zichzelf liever geen toerist noemen, maar reiziger op zoek naar een alternatieve bestemming, neemt hij onder de loep. Het boek heeft me geholpen om te aanvaarden dat ik dit jaar beter eens niet op reis zou gaan. Vanuit die optiek was het helend om Grand Hotel Europa nu te lezen.”

Bie de Backer boekte een reis naar Georgië en de Kaukasus voor deze zomer, na het lezen van Het achtste leven van Nino Haratischwili. “Het is een dik boek, maar het leest wel als een trein. Het verhaal gaat over verschillende generaties vrouwen in Georgië, maar geeft tegelijk ook een boeiende kijk op het communisme in verschillende tijdperken. Door het boek bekijk je de geschiedenis van Rusland op een andere manier. Het is een vlot geschreven, historische roman die je zin geeft om op reis te vertrekken. Maar dit droomland zal nog even moeten wachten.”

Uit de comfortzone

Op het lijstje van Ingrid Dierckx, hr-director van J&J, staat zowel fictie als non-fictie. Feel the fear and do it anyway van Susan Jeffers was voor haar een eyeopener. “Het boek gaat in essentie over de onderliggende angsten die iemand kunnen verhinderen om uit de comfortzone te stappen en nieuwe stappen te zetten. De auteur beschrijft niet alleen wat die angsten zijn, maar vooral hoe je ze kunt aanpakken. Het is en blijft een Amerikaans boek, met andere woorden de wereld is maakbaar, maar er staan toch enkele interessante zaken in. Een van de quotes vat het perfect samen: what stops you from being the person you want to be and live the life you dream of.”

Iets totaal anders is Van Eyck. Een optische revolutie van Catherine Verleysen. “We hadden tickets voor de tentoonstelling in Gent, maar door de coronacrisis is dit helaas in het water gevallen”, zegt Ingrid Dierckx. “Daarom heb ik het boek gekocht. De dikke klepper is zowel een kijk- als leesboek. Misschien kun je zelfs meer details van de schilderijen zien dan wanneer je ze ziet hangen. Je krijgt ook context mee: wat maakt Van Eyck nu zo revolutionair en welke impact heeft hij gehad op andere schilders?”

Ingrid Dierckx gaat regelmatig naar Overlezen, een maandelijkse boekentalkshow, waar twee schrijvers in dialoog gaan met twee vaste panelleden over de boeken die ze schreven. De panelleden geven ook een boek cadeau aan de schrijvers en leggen uit waarover het gaat en waarom ze het hebben gekozen. “Regelmatig loop ik na de lezing met een van die boeken naar buiten. Ik laat me dan verleiden door het thema, beelden die worden opgeroepen, taalgebruik, enzovoort. Zo heb ik onder meer Zonder liefde van Stefan Brijs gekocht. Het gaat over een man en een vrouw, die elk uit een relatie komen en hun weg aan het zoeken zijn. Het stukje dat de schrijver voorlas alsook de manier waarop hij er toen over vertelde, heeft me aangezet om het te kopen.”

Vlnr: Ingrid Dierckx (hr-director J&J), Jan Denys (arbeidsmarktexpert Randstad), Bie De Backer (hr & communications director Durabrik)