Als je gelukkiger wil zijn op je werk, investeer dan meer in je relaties

Als je gelukkiger wil zijn op je werk, investeer dan meer in je relaties

1 december 2019
Wat is het geheim van een bevredigende carrière? De meeste adviezen zijn gericht op het vinden van een doel en voldoening in je werk. Uit onderzoek van Rob Cross blijkt dat ons begrip van wat leidt tot professionele tevredenheid vaak misplaatst is. Mensen overschatten het belang van het ‘wat’ terwijl ze zich zouden moeten richten op het ‘wie’.

Wat is het geheim van een bevredigende carrière? De meeste adviezen zijn gericht op het vinden van een doel en voldoening in je werk. Uit onderzoek van Rob Cross blijkt dat ons begrip van wat leidt tot professionele tevredenheid vaak misplaatst is. Mensen overschatten het belang van het ‘wat’ terwijl ze zich zouden moeten richten op het ‘wie’.

In gesprekken met een diverse groep van honderdzestig mensen uit verschillende sectoren en functies, merkten de onderzoekers op dat de bloei van een carrière evenzeer afhangt van relaties, zowel op het werk als daarbuiten, als van het werk zelf. Mensen wiens werk alledaags of veeleisend is, hebben evenveel kans om zich tevreden en voldaan te voelen als mensen met leuke of inspirerende banen, als ze maar proactief investeren in de relaties die hen voeding geven en een gevoel van doelgerichtheid creëren.

Sociaal kapitaal

Uit onderzoek blijkt dat sociale banden een centrale rol spelen bij het bevorderen van zingeving en welzijn op het werk. Ze hebben ook een impact op de ‘bottom line’. Effectief omgaan met sociaal kapitaal binnen organisaties vergemakkelijkt het leren en delen van kennis, verhoogt het behoud en de betrokkenheid van werknemers, vermindert het aantal burn-outs, stimuleert innovatie en verbetert de prestaties van werknemers en organisaties.

De auteur onderzocht de link tussen persoonlijke netwerken en professioneel succes en bevroeg respondenten over hoe zij hun carrière en hun leven, door middel van relaties, hadden veranderd. Een opvallend verhaal bleek dat van Gail, een senior executive bij een technologiebedrijf. Gail bereikte een keerpunt toen ze zes weken in het ziekenhuis lag, onder andere door de stress van haar werk. Een vriendin herinnerde haar er zachtjes aan: "Je weet toch dat dit niet is waar het in het leven om draait?”

Gail was, net zoals veel huidige werknemers, opgebrand. Ze besefte dat de genezing erin bestond haar professionele en persoonlijke relaties prioriteit te geven en zich bewust te zijn van de manier waarop ze haar tijd structureert. Nu brengt Gail elke maandag een uur met haar personeel door om haar agenda voor de komende vier weken te herzien. "Ik weet waar mijn prioriteiten liggen en hoe ik wil dat elk van mijn 24 uur wordt besteed," vertelde Gail.

Ondanks een druk professioneel schema heeft Gail ook de banden met haar familie en vrienden aangehaald, om haar voeten op de grond te houden, buiten het werk om. Zij en haar man evalueren regelmatig of ze hun tijd besteden aan de mensen en activiteiten die er het meest toe doen. Door bewust met haar tijd om te gaan en proactief belangrijke relaties te onderhouden, is Gail zich meer tevreden en evenwichtiger gaan voelen in haar leven én in haar carrière.

Doelstellingen

Gail's verhaal lijkt misschien extreem, maar je hoeft niet te wachten op een crisismoment om hetzelfde gevoel van voldoening te krijgen. De eerste stap is het verduidelijken van je doelstellingen - de waarden, opportuniteiten en expertise die je in je werk wilt uitdragen. Zie deze als een persoonlijk navigatiesysteem voor jouw carrière. Marcy, een senior executive bij een verzekeringsmaatschappij, verwoordde het zo tijdens de interviews: "Verdedigend spelen betekent dat je altijd reactief bent en in angst leeft. De enige manier om hieruit te geraken, is om duidelijkheid te krijgen over wie je bent en wat je wilt doen en daarnaast een pad en netwerk te smeden dat je in staat stelt om daar te komen".

Bekijk je professionele en persoonlijke kalender voor de komende maand met je doelstellingen in je achterhoofd en bedenk welke interacties je dichter bij deze objectieven brengen en welke je er verder van weg trekken. Werk je samen met medewerkers die je waarden delen of die je nieuwe perspectieven kunnen bijbrengen? Krijg je energie wanneer je omgaat met mensen die vrolijk, analytisch, rustig of ambitieus zijn? Deze oefening gaat niet over welke collega's je graag hebt of met welke collega's je wilt optrekken. Het gaat erom te begrijpen welke relaties en interacties je energie geven, motiverend zijn en afgestemd op je doel.

Zinvolle relaties

Als je eenmaal duidelijkheid hebt over je doelen en de relaties die je zullen helpen om deze te bereiken, begin dan bewust om te gaan met je tijdsbesteding. Wat je wil, is jezelf proactief omringen met relaties die je energie en een gevoel van focus geven, en je beschermen tegen uitputtende relaties die je ervan afleiden.

Het is ook essentieel om te investeren in zinvolle relaties buiten het werk om. Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat mensen die zich goed voelen en groeien op het werk, verbonden zijn aan ten minste een of twee niet-werkgemeenschappen. Dit is meer dan alleen maar stoom afblazen op een loopband of 's nachts een boek lezen. Kies een activiteit waarin je tijd wilt investeren en doe het met een groep. Beter nog, stel doelen met andere leden van de groep, zodat je je inzet om vol te houden. Tijd maken voor niet-werkverbintenissen is niet alleen het vervullen van de verplichtingen ervan, het helpt ook om je mentale en fysieke energie te ondersteunen. Relaties buiten het werk verbreden ons perspectief en raken aan aspecten van onze identiteit die niet op en neer gaan afhankelijk van hoe goed het op kantoor gaat.

Naast het aangaan van relaties die je energie geven, is het net zo belangrijk om je tijd te beschermen tegen de uitputtende interacties. Hoewel weinigen van ons de volledige controle hebben over onze planning, hebben we meer mogelijkheden dan we ons realiseren om onze tijd te bewaken. De meeste kenniswerkers besteden 85 procent van hun dag aan vergaderingen of communicatie via e-mail of telefoon. Als we nét iets meer tijd beschermen tegen deze overdaad aan informatie, kunnen we deze gewonnen tijd investeren in de relaties die ons verder helpen.

Tijd bufferen

Populaire strategieën om je tijd te bufferen, zijn het maken van regels voor het controleren van e-mail of het voeren van telefoongesprekken, het blokkeren van de tijd in je agenda voor pauzes of het activeren van projecten en het creëren van een ‘hard stop’ aan het eind van de dag. Een paar geïnterviewden gaven aan dat ze beslist hadden om na het voorbijrijden van een bepaald punt op hun woon-werkverkeer niet meer over hun werk te praten. Op die manier verschoof hun focus aan het einde van de dag van professioneel naar persoonlijk. Buffers als deze stellen je in staat om de controle terug te nemen en te stoppen met gewoontes en omstandigheden die dicteren hoe je je tijd besteedt.

Meer intentioneel zijn in het beheren van je tijd en interacties kan een ontmoedigend gevoel geven. Maar nog nooit in de geschiedenis van het werk hebben we meer gelegenheid gehad om vorm te geven aan wat we doen en met wie we het doen. Ondanks deze flexibiliteit geven we maar al te vaak onnodig de controle af, waarbij we ons door andere mensen laten bepalen wat onze prioriteiten zijn en onze schema's invullen.

Velen van ons streven naar een betekenisvolle baan, een indrukwekkende titel of een aanzienlijk salaris bij het ideale bedrijf. Daarbij onderschatten we het belang van relaties drastisch, ook al blijkt uit onderzoek dat mensen, en niet de ‘perfecte’ baan, tot voldoening leiden. Door duidelijk te zijn over ons doel, door te investeren in relaties die ons daartoe leiden en door ons te beschermen tegen relaties die energie opeisen, kunnen we de voldoening vinden die we zoeken.

To be happier at work, invest more in your relationships, Rob Cross, Harvard Business Review, July 2019 issue