Privacyverklaring

Bos door de bomen zien: ‘leren wagenparkbeheren’

30 april 2024
Tekst
Partner Content

De verantwoordelijkheden van HR-professionals zijn erg divers. Loon- en arbeidsvoorwaarden op elkaar afstemmen en beheren, rekrutering en het koppelen van het juiste profiel aan de juiste vacature, bijstand verlenen aan medewerkers, ondersteuning van de diverse directies… en ja, vaak ook een wagenpark beheren. Dat steeds complexere ‘wagenparkbeheren’ kan je gelukkig leren.

Het managen van een vloot bedrijfswagens is de laatste jaren veelzijdiger geworden. De wijzigende bedrijfswagenfiscaliteit, de elektrificatie, met plots ook de verantwoordelijkheid over laadinfrastructuur en de terugbetaling van laadkosten en de komst van het federale mobiliteitsbudget zijn maar een paar van de uitdagingen waarmee je voortaan geconfronteerd wordt.

Door het bos de bomen zien

De mobiliteit van de medewerkers is fundamenteel: een bedrijfswagen vormt een belangrijk loonaspect en is noodzakelijk om de juiste profielen aan te trekken. Het beheer van een wagenpark is echter niet alleen beperkt tot de aankoop- of leasing ervan. Door de recente verschuiving naar elektrische voertuigen is het erg moeilijk geworden om door het bos de bomen nog te zien.

Is de elektrische auto werkelijk goedkoper? En is de bedrijfswagen voor alle werknemers de geschikte mobiliteitsoplossing?

Kennis verwerven

Naast het maken van de juiste voertuigkeuze is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de trends en evoluties in de automotive sector. Een grondige kennis is van cruciaal belang voor wie professioneel en objectief aan de slag wil gaan met het beheer van een wagenpark:

  • Is operationele leasing de heilige graal van autofinanciering?
  • Mag je alle kosten doorrekenen aan jouw medewerkers?
  • Is de TCO van de leasingmaatschappij altijd representatief?
  • Zijn plug-in hybrides niet meer interessant in een wagenpark?

Het zal je misschien verbazen, maar het antwoord is niet voor elke onderneming gelijk. Wagenparkbeheer is geen zwart-wit verhaal. Het is noodzakelijk om de juiste klemtonen te leggen en deze te kunnen vertalen in de praktijk.

EuroFleet Academy biedt een genuanceerd antwoord op pertinente mobiliteitsvragen in haar 4-daagse opleiding: “Fleet Management Essentials”.

Fleet Management Essentials

Fleet Management Essentials wordt gespreid over vier dagen en is specifiek door experten ontworpen om deelnemers alle relevante kennis en essentiële vaardigheden aan te reiken die nodig zijn voor succes in de rol van Fleet Manager.

In een groep van maximaal 12 deelnemers is er aandacht voor de individuele uitdagingen en ruimte voor interactie met de andere deelnemers.

Volgende hoofdthema’s komen aan bod:

  • Strategische inzichten in de automotive sector
  • Financiële aspecten van het wagenparkbeheer
  • Operationeel efficiënt beheer van het wagenpark
  • Toekomstgerichte perspectieven op fleet & mobiliteit

Na het voltooien van de cursus worden de deelnemers gecertificeerd als volwaardige “Fleet Manager”.

Als extra krijgt elke gecertificeerde deelnemer een licentie voor het gebruik van de Car Cost Advisor, een hoog aangeschreven online tool om op eenvoudige en onafhankelijke wijze de Total Cost of Ownership van hun bedrijfswagens te berekenen, gebaseerd op actuele data en de recentste fiscaliteit.

Geïnteresseerd? Klik hier voor meer informatie.